Alleenstaand zonder nakomelingen
Wat gebeurt er met uw erfenis?

Alleenstaand zonder nakomelingen

Wat gebeurt er met uw erfenis?

Bent u alleenstaand en heeft u geen kinderen? Bij uw overlijden kan de belastingdienst een aanzienlijk deel van uw nalatenschap claimen.

Wanneer iemand overlijdt, worden zijn of haar bezittingen meestal verdeeld onder de echtgenoot en kinderen. Maar wat gebeurt er als u geen partner of kinderen heeft? Wie zijn dan uw erfgenamen?

Ons erfrecht kent vier erfgenaamgroepen. Als u komt te overlijden, gaan uw bezittingen in eerste instantie naar de erfgenamen uit de eerste groep: uw echtgenoot (of geregistreerd partner) en uw kinderen. Zijn deze er niet? Dan zijn de erfgenamen uit de tweede groep aan de beurt. Deze groep bestaat uit uw ouders, broers en zussen. Als u geen erfgenamen uit de eerste groep heeft, gaat een groter deel van uw nalatenschap naar de belastingdienst, omdat uw ouders, broers en zussen een hoger belastingtarief betalen over de erfenis.

Wat is de hoogte van de erfbelasting voor nabestaanden van een alleenstaande zonder kinderen? 


Kinderen hebben een hoge vrijstelling (€22.918) bij het erven van hun ouder, en betalen slechts 10% belasting over een bedrag tot €138.641 en 20% over het resterende bedrag. Als u geen kinderen heeft, zijn uw ouders, broers en zussen de voornaamste erfgenamen. Zij betalen echter een hoger belastingtarief over de erfenis.

Voorbeeld:

Een ongehuwde man van 65 jaar overlijdt. Hij had geen kinderen en zijn ouders zijn al enige tijd geleden overleden. Zijn nalatenschap bedraagt 150.000 euro. Zijn zus is zijn enige erfgenaam. Hoeveel erfbelasting moet zij betalen?

Voor broers en zussen is er een vrijstelling van 2.418 euro. Het belastingtarief over het resterende bedrag is 30%.

De zus betaalt aan erfbelasting:  150.000 − 2.418 = 147.582 × 30%

Ter vergelijking: Als de overledene een kind had gehad, zou de erfbelasting voor dat kind zijn:
150.000 − 22.918 (vrijstelling) = 127.082 × 10%

Is het verstandig voor een alleenstaande zonder kinderen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten?

Bij de aankoop van een woning is het gebruikelijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit om ervoor te zorgen dat de nabestaanden in de woning kunnen blijven wonen. Voor iemand zonder kinderen is dit minder vanzelfsprekend. Na uw overlijden zullen de bezittingen, waaronder het huis, naar uw ouders, broers en zussen gaan. Maar het kan nog steeds raadzaam zijn om een dergelijke verzekering af te sluiten, zodat uw nabestaanden niet met een hoge hypotheekschuld achterblijven.

Zelf bepalen wie uw erfgenamen zijn

Als alleenstaande zonder kinderen kunt u met een testament bepalen wie uw erfgenamen zijn. Zo kunt u voorkomen dat uw ouders, broers en zussen automatisch uw erfgenamen worden. U kunt ook een deel van uw bezittingen nalaten aan specifieke personen of goede doelen. Een notaris kan u begeleiden bij het opstellen van een testament.


Heeft u vragen over uw financiële toekomst?

Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.

Splits e-mailadressen met een komma.Deel dit nieuwsbericht


Alleenstaand zonder nakomelingen
ErfenisBijOverlijden.nl 21 september, 2023
Deel deze post
Archiveren

Waar is mijn erfenis?
Nieuw TV Programma SBS6