Bevrijdingsdag
5 mei

Bevrijdingsdag - 5 Mei

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. Ook staan we die dag stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. 

Bevrijdingsdag wordt in Nederland elk jaar gevierd op 5 mei en is een nationale feestdag. Het herdenkt de bevrijding van Nederland in 1945 aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, na vijf jaar van bezetting door nazi-Duitsland. Op deze dag wordt de vrijheid gevierd en herdacht dat Nederland weer een vrij land was na de jaren van onderdrukking en oorlog.

Bevrijdingsdag heeft ook een bredere betekenis

Het is een dag waarop we stilstaan bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Op deze dag wordt de boodschap van vrijheid en democratie uitgedragen, niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd.

Vrijheidsmaaltijden

Op Bevrijdingsdag worden in veel plaatsen in Nederland vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Dit zijn maaltijden waarbij mensen samen komen om te eten en te praten over vrijheid en wat het voor hen betekent. Deze maaltijden worden georganiseerd door verschillende organisaties en initiatieven, zoals buurtverenigingen, culturele instellingen, kerken en gemeentes.

Een bekend initiatief dat vrijheidsmaaltijden organiseert is het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Zij organiseren in samenwerking met lokale organisaties en restaurants de Vrijheidsmaaltijden, waarbij mensen op verschillende plekken in Nederland samen eten en praten over vrijheid.

De precieze locaties waar vrijheidsmaaltijden worden georganiseerd kunnen verschillen per jaar en per plaats. Het is daarom aan te raden om te kijken naar lokale initiatieven en evenementen om te zien waar er vrijheidsmaaltijden worden georganiseerd.

5 Mei concert

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert elk jaar het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam, dat wordt uitgezonden op televisie. Het lied, We'll meet again van Vera Lynn, wordt sinds 1998 ieder jaar gespeeld ter afsluiting van het 5 mei-concert op de Amstel.

 
 


Meer info: 5 Mei concert op de Amstel


Bevrijdingsdag
ErfenisBijOverlijden.nl 5 mei, 2023
Deel deze post
Labels
Archiveren

Dodenherdenking
4 Mei