Dag van de Arbeid
1 Mei

Wat is Dag van de Arbeid?

Dag van de Arbeid is een internationale feestdag die wordt gevierd op de 1e mei van elk jaar. Het is een dag waarop arbeiders en hun strijd voor betere arbeidsomstandigheden en arbeidsrechten worden herdacht. Het is een dag van solidariteit en eenheid onder arbeiders over de hele wereld.

Oorsprong

De "Dag van de Arbeid" vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, waar de vakbonden in de late 19e eeuw streden voor de invoering van een achturige werkdag. In 1886 werden er op 1 mei demonstraties en stakingen georganiseerd, die uitmondden in geweld tussen arbeiders en de politie. Hierbij vielen meerdere doden en gewonden.

Sindsdien is de "Dag van de Arbeid" wereldwijd uitgegroeid tot een belangrijke dag voor de arbeidersbeweging. Het is een dag waarop er wordt stilgestaan bij de verworvenheden die zijn behaald, maar ook bij de uitdagingen die er nog steeds zijn op het gebied van arbeidsrechten en sociale rechtvaardigheid. In veel landen wordt deze dag gevierd met demonstraties, optochten en toespraken.

In Nederland is de Dag van de Arbeid geen nationale feestdag maar wel bij onze buren, België, Duitsland.


Dag van de Arbeid
ErfenisBijOverlijden.nl 1 mei, 2023
Deel deze post
Labels
Archiveren

Paasmaandag (tweede paasdag)
Maandag, 10 April 2023