Geniet van een mooie Koningsdag
27 April

Koningsdag, is een nationale feestdag in Nederland. 

De dag wordt ieder jaar gevierd op 27 april. Naast Nederland wordt Koningsdag ook gevierd op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Op Koningsdag wordt de verjaardag van koning Willem-Alexander gevierd. Mocht de 27e april op een zondag vallen dan wordt Koningsdag een dag eerder of later gevierd.

De feestdag ontstond in 1885. Het heette toen Prinsessedag en werd gevierd op 31 augustus. Tussen 1891 en 2013 heette de dag Koninginnedag. Oorspronkelijk werd deze dag ook gevierd op 31 augustus, maar in 1949 werd de dag gevierd op 30 april. Over de jaren is er veel veranderd.

Ontstaan

Een van de eerste nationale feestdagen in Nederland was de Waterloodag. Dit is de dag waarop gevierd werd dat Napoleon Bonaparte bij de Slag bij Waterloo definitief werd verslagen. Tijdens de negentiende eeuw was dit een feestdag die op 18 juni gehouden werd. Aan het einde van de negentiende eeuw werd de interesse in het feest minder en werd uiteindelijk geen nationale feestdag meer. Toen prinses Wilhelmina 5 jaar werd, werd de dag Prinsessedag gevierd. Degene die het feest organiseerde was de hoofdredacteur van een lokale krant in Utrecht. Op 13 augustus 1885 werd deze dag voor het eerst gevierd. Uiteindelijk overleed Koning Willem III in 1890. In 1891 werd daarom de eerste koninginnedag gevierd. Van 1898 tot en met 1948 werd Koninginnedag gevierd op 13 augustus.

Beeld: ©RVD - Erwin Olaf Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima, maart 2018

Beeld: ©RVD - Erwin Olaf
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima, maart 2018


Geniet van een mooie Koningsdag
ErfenisBijOverlijden.nl 27 april, 2023
Deel deze post
Labels
Archiveren

VROLIJK PASEN
Hoe komen Eieren bij het paasfeest terecht?