Is het mogelijk om na het overlijden een testamentair executeur aan te wijzen?
Nee, maar wel een RegisterExecuteur

Nee, een testamentair executeur kan niet worden benoemd na het overlijden van de erflater. Een testamentair executeur is een persoon die door de erflater is aangewezen om de nalatenschap af te wikkelen en te verdelen volgens de instructies in het testament.

Testementair Executeur

De benoeming van een testamentair executeur moet plaatsvinden bij leven van de erflater en moet worden opgenomen in het testament. Als er geen testamentair executeur is aangewezen, dan zijn de erfgenamen gezamenlijk verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap.

RegisterExecuteur

Het is wel mogelijk om na het overlijden van de erflater een executeur te benoemen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de erfgenamen het niet eens kunnen worden over de afwikkeling van de nalatenschap of als er sprake is van onenigheid tussen de erfgenamen en de testamentair executeur.

In dat geval kan de kantonrechter op verzoek van een erfgenaam of belanghebbende een executeur benoemen. Het is echter wel belangrijk om te weten dat de benoeming van een executeur door de kantonrechter alleen mogelijk is als er sprake is van een redelijke grond en als de benoeming in het belang is van de nalatenschap.

Vragen?

Splits e-mailadressen met een komma.

Is het mogelijk om na het overlijden een testamentair executeur aan te wijzen?
ErfenisBijOverlijden.nl 18 juli, 2023
Deel deze post
Archiveren

Steeds meer mensen kiezen ervoor om Goede Doelen op te nemen in hun nalatenschap
Boek nu een vrijblijvende afspraak